« terug naar Blog

Keuze binnenwerk boek – enkele ontwerpen

door Erno Hannink, 09-03-2009 in Boek

Na wat opmerkingen van mijn kant gisteren en vandaag zijn er een aantal nieuwe ontwerpen gemaakt.

Het beeld wat ik er van heb komt van het boek Personality Not Included van Rohit Bhargava.
Zie deze foto’s
Personality Not Included - binnenwerkPersonality Not Included - binnenwerk

De opmerkingen van Leoniek de ontwerpster bij de ontwerpen.

In de vorige proef (2, nu ook bijgevoegd) had ik wel deelnummers toegevoegd,maar inderdaad niet aan de buitenzijde te zien. Opmaak 3 laat een blokjes variant zien die niet aan de buiten zijde te zien is. Ik heb gevarieerd met alleen grijze blokjes (eerste helft) en grijs + rood (tweede helft).

Bij het delen aan de buitenkant laten zien, moeten we oppassen dat het niet te rommelig wordt. In het binnenwerk is een extra element te zien. Door het subtiel te gebruiken, zal het niet storend zijn. Opmaak 5 is hier een opzetje van. Wat echter ook op de foto’s te zien is, is dat de pagina’s altijd iets verschuiven, waardoor het nooit mooie, strakke blokjes worden.

Om eerlijk te zijn, vind ik dit soort oplossingen (blokjes, tabs aan buitenzijde) iets voor heel dikke boeken. Ik begrijp echter goed dat Erno graag een indeling wil laten zien. Dit heeft mij tot het idee gebracht de balk in het midden een extra functie te geven: per deel heeft deze een andere kleur. Dit kan subtiel, bijvoorbeeld van lichtgrijs, naar donkergrijs of zelfs zwart. Of we kunnen het wat laten contrasteren: vier heel verschillende kleuren. De tabbladen heb ik nog rood gelaten, maar deze kunnen natuurlijk ook de kleur van het deel krijgen. Opmaak 4 illustreert deze opzet.

In alle proeven zijn wat variaties gemaakt, dus het is handig als jullie door het hele document scrollen.

Voor de duidelijkheid het boek krijgt dik 200 pagina’s. Dat het er aan de buitenkant wat rommelig uit ziet vind ik niet erg. Wat vind jij? Welk ontwerp is mooiste?

Ontwerp 2

Ontwerp 2 voor het binnenwerk.

Ontwerp 3

Ontwerp 3 voor het binnenwerk.

Ontwerp 4

Ontwerp 4 voor het binnenwerk

Ontwerp 5

Ontwerp 5 voor het binnenwerk van Laat de klant naar jou komen.

Deel jouw voorkeur voor ontwerp 2, 3, 4 of 5 in de reacties.